urs-de-gobi-1

Urs de Gobi – Ursus arctos gobiensis

Mai mici şi mai uşori decât alţi urşi bruni, urşii de Gobi au blană scurtă, aurie şi membre proporţional lungi. Mănâncă plante, precum rubarbă sălbatică, rădăcini şi fructe. Specia este ameninţată de secete, schimbări climatice, distrugerea habitatului.

Puii sunt ucişi de lupi. Azi ar mai supravieţui sub 30 de urşi de Gobi.

Mister genetic

Analiza ADN-ului din blană indică faptul că urşii de Gobi sunt înrudiţi cu alţi urşi bruni, dar sunt diferiţi. Nici un alt urs bun nu ar putea supravieţui mediului aspru din deşertul Gobi.

Dimensiune: 1,5-2,2 m

Greutate: 50-160 kg

Răspândire: Foarte periclitat

Alimentaţie: Plante, rozătoare, insecte