Ursul grizzly – Ursus arctos horribilis

Toţi urşii grizzlv sunt urşi bruni, dar nu toţi urşii bruni sunt grizzly. Această subspecie şi-a căpătat numele de la blana cu vârfuri deschise la culoare, dar nu toţi sunt „grizonaţi” – blana lor variază de la blond-alburiu până la aproape negru. „Cocoaşa” de pe umeri constă în muşchi care îi fac să fie săpători eficienţi şi capabili de lovituri puternice cu labele din faţă.

În ciuda reputaţiei lor adesea de temut, mare parte din hrana unui urs grizzly constă în nuci, ierburi, rădăcini, seminţe şi molii. Mare parte din carnea pe care o mănâncă provine de la hoituri, dar ei vânează mamifere, de la veveriţe la elani. Urşii grizzly preferă pădurile de conifere întrerupte de câmpuri şi pajişti, cu acces la râuri. Buni înotători, ei prind cu mare abilitate păstrăvi, bibani şi somoni.

Urşii grizzly se împerechează de la finalul primăverii până la începutul verii. Femela fată până la patru pui, de obicei în timpul perioadei de hibernare, îngrijindu-i în bârlogul ei până în aprilie sau mai. Puii stau cu mamele doi până la patru ani, iar principala ameninţare o reprezintă urşii grizzly mascul adulţi.

Odată specie comună în vestul Statelor Unite, urşii grizzly se mai găsesc acum în număr mic doar în Idaho, Montana, Washington şi Wyoming, cu populaţii mai mari în Alaska şi Canada.

Luptă pentru hrană

ursul-grizzly-1

Urşii grizzly sunt puternici, iar competiţia pentru cele mai bune locuri de pescuit poate duce la încăierări. Totuşi majoritatea se opresc înainte de a se răni grav.

Cine e tatăl?

Femelele grizzly se împerechează cu mai mulţi masculi în sezonul de înmulţire iar puii dintr-o fătare pot aparţine unor taţi diferiţi.

Dimensiuni: 1,5-2,5m

Greutate: 60-330kg

Alimentaţie: Fructe, rădăcini, hoituri, peşte.

Localizare: Nord-Vestul Americii de Nord