Vulpe roşie – Vulpes vulpes

Vulpea roşie este întâlnită în toată emisfera nordică, de la nivelul mării la 4 500 m, în deşerturi, munţi, păduri, câmpuri cultivate şi centre urbane, fiind cel mai răspândit canid sălbatic de pe planetă.

Vulpile îşi croiesc comportamentul şi dieta ca să se descurce în habitate foarte diverse. Hrana este alcătuită în mare parte din mamifere mici, dar dacă iepurii, rozătoarele şi şoarecii sunt rari, mănâncă şi păsări, ouă, râme, cărăbuşi şi fructe de pădure, precum mure.

Vânători oportunişti

Inteligente şi teritoriale, vidrele sunt vânători solitari care caută hrană de la răsărit la apus. Sunt mereu gata să exploateze gropi de gunoi, grămezi de compost, tomberoane, hrănitori pentru păsări şi alte surse de hrană accesibile.

Vederea excelentă şi un dezvoltat simţ al mirosului le oferă celor 44 de specii de vulpe roşie un avantaj pentru supravieţuire, la fel şi stilul de viaţă de cooperare când îşi cresc puii.

Odată ce o pereche dominantă îşi stabileşte teritoriul, împerecherea are loc la începutul iernii. Vulpoaica sapă o vizuină în care fată între patru şi şase pui după două luni. În primele trei săptămâni ea stă cu puii, bazându-se pe mascul să îi aducă hrană.

Pereche

vulpea-rosie-2

O vulpoaică şi un vulpoi se întrec prin zăpada adâncă la început de iarnă, după ce au zărit o potenţială pradă.

Dimensiune: 45-90 cm

Greutate: 3-14 kg

Răspândire: Comună

Alimentaţie: Iepuri, şoareci, păsări, fructe

Localizare: Arctica. America de Nord, Europa, Asia şi nordul Africii.