Animale

gluton

Gluton – Gulo gulo

Cunoscut şi ca jder flămânzilă, glutonul îşi satisface apetitul vorace ucigând prăzi mari precum căprioare. Fălcile sale puternice sfâşie cele mai dure piei şi strivesc cele mai tari oase în căutarea măduvei. Deşi este o nevăstuică uriaşă, blana sa grea, labele robuste şi picioarele mari îi oferă un aspect ca de urs. Poate să meargă …

Gluton – Gulo gulo Read More »

lynx-rufus

Râs – Lynx rufus

În America de Nord trăiesc mai mulţi râşi decât orice altă specie nativă de feline – peste un milion, potrivit estimărilor. Este şi cea mai larg răspândită felină, fiind văzută în nordul îndepărtat, precum Columbia Britanică. Felină adaptabilă Secretul succesului acestei feline mici şi dure este adaptabilitatea. Preferă pădurile dese, dar poate să supravieţuiască cu …

Râs – Lynx rufus Read More »

lup-cenusiu

Lup cenuşiu – Canis lupus

În ciuda numelui, lupul cenuşiu poate să fie negru, maro, gri sau aproape alb. Toţi sunt prădători de haită, vânând mamifere mari precum elanul, căprioara şi karibu şi pradă mai mică, precum iepuri şi castori. Ei se hrănesc şi cu hoituri, mai ales iarna. În medie, o haită are şapte sau opt adulţi conduşi de …

Lup cenuşiu – Canis lupus Read More »

morsa

Morsă – Odobenus rosmarus

Acest mamifer marin mare are bot lat, acoperit de sute de peri ţepeni, ca nişte mustăţi, numiţi vibrise, care îl ajută să îşi găsească hrana. Moluştele sunt hrana sa preferată, dar morsa mănâncă şi carcase de foci tinere, când alte surse de hrană sunt rare. Cântecul morsei Morsele călătoresc în grupuri şi ies pe uscat …

Morsă – Odobenus rosmarus Read More »

urs-polar

Ursul polar – Ursus maritimus

Ursul polar rivalizează cu ursul brun pentru titlul de cel mai mare carnivor terestru. Este clasificat drept mamifer marin, iar terenul de vânătoare preferat este gheaţa arctică. Perfect adaptat mediului său, ursul polar are gheare neretractabile, iar pernuţele labelor au o suprafaţă neregulată, parţial îmblănită, care îi oferă stabilitate în plus şi îi permite să …

Ursul polar – Ursus maritimus Read More »

Vulpe polară – Alopex lagopus

Vulpea polară este incredibil de bine adaptată mediului dur de la Cercul Polar Arctic şi poate supravieţui temperaturilor joase, până la -50°C. Iarna, blana sa deasă este groasă de câţiva centimetri, protejându-i urechile scurte, botul şi chiar labele, ceea ce îi permite să meargă pe gheaţă fără să alunece. Iarna, majoritatea vulpilor arctice au blana …

Vulpe polară – Alopex lagopus Read More »