libelula-albastra

Libelulă albastră – Austrolestes colensonis

Cea mai mare libelulă din Noua Zeelandâ, libelula albastră poate fi văzută în jurul firelor de trestie şi papură în zone cu apă stătătoare. Adesea confundate cu libelula comună, sunt zburătoare mai puţin puternice şi îşi ţin aripile paralel cu corpul, nu perpendicular, întinse, când se odihnesc.

Libelula albastră îşi poate schimba culoarea pentru a-şi controla temperatura – masculii albaştri şi femelele mai verzui se închid la culoare când e rece ca să absoarbă mai multă căldură.

Vânători aerieni

Adulţii trăiesc numai câteva săptămâni. Ei prind în zbor insecte mai mici, folosindu-şi ochii rotunzi, enormi pentru a urmări ţintele în mişcare. Cuplurile care se împerechează zboară în tandem deasupra apei -masculul păzeşte femela când îşi depune ouăle, ca să se asigure că niciun alt mascul nu se va acupla cu ea. Nimfele petrec iarna sub apă, respirând cu branhii aflate pe vârful abdomenului.

Ele vânează la fundul apei, folosind o gură specializată pentru a străpunge prada. Primăvara, nimfele fără aripi se caţără afară din apă, năpârlesc şi capătă formă adultă.

Îmbrăţişare a amorezului

În timpul împerecherii, masculul apucă femela din spatele capului, iar ea îşi întinde abdomenul flexibil ca să primească de la el un pachet de spermă.

Dimensiune: 4-4,8 cm

Alimentaţie: Purici de apă

Localizare: Noua Zeelandă