ara-stacojiu-1

Ara stacojiu – Ara macao

Ara (macaw) sunt papagali uriaşi cu cozi tungj şi ciocuri mari. Papagalul ara stacojiu – unul dintre cei mai mari membrii ai acestui grup – este o specie nativă din pădurile tropicale umede. Trăieşte în coronamentul pădurii şi comunică prin strigăte stridente şi gălăgioase.

Papagalii trăiesc de obicei în perechi pe viaţă, dar adesea se adună în grupuri gălăgioase, odihnindu-se în arbori înalţi. Ei mănâncă nuci şi seminţe, spărgându-le coaja cu ciocurile lor puternice, dar şi fructe, flori şi frunze.

Pe falezele lutoase şi drepte se adună stoluri mari, unde scurmă solul cu limbile. Mineralele îi ajută să neutralizeze toxinele din hrana lor, care pentru majoritatea păsărilor ar fi mortale, în sălbăticie, pot trăi 50 de ani.

Zbor puternic

Aripile lungi şi late şi muşchii puternici ai pieptului ajută papagalul să zboare rapid prin aer, ajutat de coada sa flexibilă.

Dimensiuni: 84-89cm

Greutate: 0,9-15kg

Alimentaţie: Nuci, seminţe, fructe

Localizare: America Centrală până în nordul Americii de Sud