ciocanitoare-andina-2

Ciocănitoare andină – Colaptes rupicola

Ciocănitoarea andină este ghionoaia din Lumea Nouă, care se caracterizează prin comportamentul de hrânire la sol şi este cea mai „terestră” dintre toate. Este larg răspândită în habitatele tufoase şi câmpiile întinse la altitudini de 2 000-5 000 m.

Limbă ghimpată

Ciocănitorile andine se hrănesc în grupuri pe sol, săpând sau scormonind în smocurile de iarbă cu ciocurile lor mari în căutarea larvelor de furnici, cărăbuşi sau molii. Ele îşi prind prada cu vârful ghimpat al limbii lor lungi, extensibile.

Sociabile chiar şi când cuibăresc, construiesc o duzină sau mai multe vizuini în crăpături de pământ sau pe faleze de pământ risipos, Vizuinile de 1-1,5 m duc la o cameră de 30 cm de cuibărit care adăposteşte până la patru pui.

Ciocănitoare femelă

Mustaţa neagră, stridentă, combinată cu peticul roşu de pe spatele gătului este un colorit specific pentru femelă.

Dimensiuni: 32 cm

Greutate: 140-200 g

Alimentaţie: Larve de insecte

Localizare: Nord-vestul până în sud-vestul Amerlcii de Sud