ciocintors-1

Ciocîntors – Recurvirostra avosetta

Ciocîntorsul are ciocul cel mai curbat în sus dintre toate păsările europene. Vârful delicat, sensibil, uşor plat este trecut orizontal prin nămolul moale, salin, iar mici creveţi şi alte creaturi sunt detectate prin atingere.

În Europa au rămas puţine locuri naturale potrivite pentru cuibărit pentru ciocîntors, dar multe colonii s-au format în lagune create artificial şi în saline, dintre care multe sunt rezervaţii naturale. Iarna, ciocîntorsul se adună în stoluri de sute de exemplare în estuare noroioase, calde şi umede.

Cuib deschis

ciocintors-2

Îşi depune ouăle aproape direct pe nămolul uscat. Coloniile sunt vulnerabile la prădători în ciuda eforturilor defensive combinate ale adulţilor.

Dimensiune: 42-46 cm

Greutate: 225-400g

Răspândire: Comun

Alimentaţie: Crustacee, insecte

Localizare: Europa, Asia, Africa.