cocor-sarus

Cocor sarus – Grus antigone

La 1,8 m înălţime, cocorul sarus este cea mai înaltă pasăre zburătoare. Are etalări dramatice: înclină capul înainte ritmic şi sare în două picioare, cu capul întins şi aripile desfăcute pe jumătate, în timp ce scoate strigăte zgomotoase, trâmbiţate.

Este o specie în declin, habitatul său fiind restrâns la câmpuri de orez şi rezervoare de apă pe măsură ce mlaştinile sunt drenate şi cultivarea orezului devine mai intensivă. Perechile reproducătoare ocupă teritorii şi caută plante acvatice, insecte şi broaşte în vegetaţie.

Decolare

cocor-sarus-1

Deşi picioarele lungi şi aripile late îl aiută la decolare, cocorul sarus foloseşte o bătaie lentă, constantă din aripi odată ce se ridică de la sol.

Dimensune: 1.5 m

Greutate: 6,5 kg

Răspândire: Vulnerabil

Alimentaţie: Tuberculi, insecte, broaşte.

Localizare: Sudul şl sud-estul Asiei, nordul Australiei.