cuc-alergator-1

Cuc alergător – Geococcyx californianus

Cucii alergători sunt păsări predominant terestre din familia cucilor. Au picioare lungi, puternice şi golaşe, cu două degete orientate în faţă şi două în spate -o trăsătură care nu pare ideală pentru alergatul rapid. Preferă regiunile semideşertice cu spaţii deschise, cât şi zonele uscate, cu tufe, dar s-au răspândit în habitate mai umede şi verzi cu arbori rari.

Nu sunt zburători pricepuţi, dar pot să ajungă în vârfurile arborilor, pe cabluri şi stâlpi care mărginesc drumurile. Mănâncă şopârle şi şoareci, cât şi mici şerpi şi păsări, înhăţându-i în cioc. Dieta lor bogată în umezeală este un avantaj când apa de băut este rară. Îşi conservă apa din organism excretând excesul de sare printr-o glandă de lângă ochi, în loc să o irosească eliminând-o prin rinichi.

Cursă prin deşert

Cucul alergător este bine adaptat la viaţa în viteză. Merge şi aleargă prin deşert, încercând să găsească prada.

Dimensiuni: 56cm

Greutate: 325g

Alimentaţie: Şopârle, şerpi, şoareci, păsări

Localizare: Sudul Americii de Nord