dropie-1

Dropie – Otis tarda

Cei mai grei masculi ajung la 21 kg – dropia poate să fie cea mai grea pasăre zburătoare din lume, dar multe sunt mai uşoare şi mai suple, iar femelele sunt mai mici.

Toate sunt păsări mari, dar mărimea poate să fie înşelătoare în zonele deschise, largi în care locuiesc. Dropiile au mers încet, constant şi tind să fugă, nu să zboare, când sunt deranjate, dar sunt zburători puternici, cu bătăi puternice din aripi.

Deşi acum habitatul lor preferat sunt câmpurile întinse de cereale, ele sunt deranjate de activitatea umană şi îmbunătăţirile agricole. Populaţiile asiatice migrează spre sud şi vest ca să evite iernile grele.

Masculii se adună în lekuri pentru a-şi etala penajul şi a găsi o parteneră. Cei dominanţi se împerechează cu mai multe femele care depun două ouă pe pământ, într-un loc curăţat.

Masculi în duel

dropie-2

Înainte să îşi ridice cozile şi aripile pentru a deveni bile mari albe în etalare completă, masculii se luptă pentru stabilirea dominanţei.

Dimensiune: 75-100 cm

Greutate: 3,3-18 kg

Răspândire: Vulnerabilă

Alimentaţie: Seminţe, insecte, broaşte

Localizare: Europa, Asia