dumbraveanca-cu-piept-mov-1

Dumbrăveancă cu piept mov – Coracias caudatus

În Africa, în perioade diferite din an există specii similare de dumbrăvence, care se disting prin forma cozii şi diferenţe minore în colorit. Pieptul mov este caracteristica acestei dumbrăvence, dar are pene lungi în coadă la fel ca dumbrăveanca abisiniană.

Preferă savana tufoasă şi pădurile uscate, deschise, şi stă mai mult cocoţată în arbori. Este foarte teritorială şi bătăuşă.

Dispersare după înmulţire

Dumbrăvencele cu piept mov îşi construiesc cuibul într-o cavitate, într-o scorbură de ciot putrezit sau într-o termitieră abandonată şi îl lasă necăptuşit. Ambii părinţi clocesc ouăle 18 zile, iar puii zboară când au 35 de zile.

Deşi dumbrăvencele cu piept mov nu migrează, se dispersează larg după împerechere, găsind teritorii de hrănire pe care le apără individual sau în perechi. Se hrănesc generalist şi oportunist.

Se lasă la sol ca să prindă insecte mari, scorpioni, miriapode, reptile mici şi ocazional păsări mici.

Multe culori splendide

dumbraveanca-cu-piept-mov-2

Penele dumbrăvencelor sunt rotunjite la vârfuri care se tocesc, relevând culori mai puternice. Cu toate acestea, când sunt întinse, aripile sunt mereu strălucitoare şi atrag atenţia.

Dimensiune: 32-36 cm

Greutate: 104-135 g

Răspândire: Comună

Alimentaţie: Insecte, scorpioni, şopârle

Localizare: Estul, centrul şi sudul Africii