eider-1

Eider – Somateria spectabilis

Această raţă marină îşi petrece iernile în mare parte la nord de Cercul Polar Arctic şi se înmulţeşte pe lacuri mici sau pe râuri în tundre de coastă şi în mlaştini. Eiderul se scufundă şi la 35 m pentru hrană, dar o caută şi în ape puţin adânci.

Etalările de curtare sunt ritualizate – masculul ţine târtiţa ridicată, coada jos şi capul şi ciocul aplecate în faţă.

Zbor direct

eider-2
Pereche de eideri in zbor (masculul prezintă un cioc rosu aprins)

Eiderul are un model de zbor lin, direct, cu bătăi rapide din aripi. Stolurile mari tind să zboare în aceeaşi linie şi nu în şir indian.

Dimensiune: 47-63 cm

Greutate: 1,5-2 kg

Răspândire: Comun

Alimentaţie: Moluşte, crabi

Localizare: Oceanul Arctic, nordul Pacificului, nordul Americii de Nord, nordul Europei, nordul Asiei.