emu-1

Emu – Dromaius novaehollandiae

Cea mai mare pasăre din Australia, emu are pene subţiri, cu ax dublu, la fel ca ruda sa cazuarul. Spre deosebire de penele mai rotunde ale struţului african şi ale struţului nandu din America de Sud, penajul păsării emu seamănă mai mult cu părul aspru, cu o cărare pe mijloc.

Emu formează stoluri mari numai când sunt nevoiţi să plece după apă sau hrană. Femela iniţiază formarea perechilor, dând ocol masculului şi scoţând zgomote joase, ca de tobă Apelurile zgomotoase, amplificate de un sac gonflabil, pot fi auzite de la 2 km depărtare.

Femelele se luptă acerb ca să se împerecheze sau ca să îndepărteze potenţialele competitoare. Perechile rămân împreună câteva luni înainte de depunerea ouălor. Masculii care clocesc ouăle nu mănâncă şi nu beau opt săptămâni, dar femelele nu au nici un rol în îngnjuea puilor şi pot să plece mai departe pentiu a se împerechea cu alt mascul.

Probleme şi soluţii

În 1932, fermierii din Australia de Vest au cerut armatei să extermine păsările emu din stat pentru că distrugeau culturile, dar iniţiativa a eşuat. Azi, multe păsări sunt îngrădite în ţarcuri, care pot fi letale în timpul secetelor, întrucât păsările nu sunt libere să caute apă. Printre prădătorii lor naturali se numără câinii dingo, vulturii cu coadă-pană şi reptilele, care încearcă să le ia ouăle.

Proiectat pentru alergat

Emu au muşchi la gambe şi picioare cu trei degete proiectate special pentru alergat. Ei pot să parcurgă distanţe lungi cu o viteză de 7 km/h la trap. Pot şi să accelereze până la 48 km/h, cu salturi de 2,7 m.

Tată atent

emu-2

Masculul de emu ciocneşte oăle şi protejează puii în creştere, chiar gonind femela.

Dimensiune: 1.7-2.1 m

Greutate: 30-60 kg

Alimentaţie: Seminţe, fructe

Localizare: Australia