fazan-auriu-1

Fazan auriu – Chrysolophus pictus

Puţine păsări sunt la fel de arătoase ca fazanul auriu mascul, dar, când aceste păsări de vânat au fost aduse în Europa pentru culorile lor vii, s-au dovedit foarte greu de văzut în pădurile dese de conifere.

Fazanii aurii se hrănesc la sol, adunând hrana ca găinile. Deşi tind să fugă mai degrabă decât să zboare când se simt ameninţaţi, noaptea ei caută siguranţă şi adăpost in vârfurile arborilor. Masculii scot strigăte stridente, un cântec ca de cocoş, şi folosesc posturi ritmice, ritualizate pentru a impresiona femelele maronii.

Ei aleargă repetat pentru a „încolţi” o femela, înâlţându-se pe vârfurile degetelor şl întinzând peste cap aripile colorate, pentru a produce un semicerc portocaliu strălucitor cu inele albastre-închis concentrice.

Mascul colorat

fazan-auriu-2

Denumirea ştiinţifică pentru fazanul auriu este o descriere precisă a masculului si înseamnă „pasăre colorată cu creasta aurie”.

Dimensiune: 60-110 cm

Greutate: 550-700 g

Răspândire: Comun

Alimentaţie: Lăstari, insecte

Localizare: Sudul şi sud-estul Asiei