kookaburra-cu-aripi-albastre-1

Kookaburra cu aripi albastre – Dacelo leachii

Kookaburra, celebre pentru strigătele cu intonaţie, sunt „pescăraşii de copac” ai Australiei şi Noii Guinee. Stau cocoţate în arbori, uitându-se într-o parte şi în alta, şi plonjează spre sol pentru a prinde prada.

Se concentrează mai ales pe insecte mari, reptile mici şi broaşte, deşi cu ciocul lor lat şi masiv prind orice, de la viermi la păsări mici şi rozătoare. Kookaburra cu aripi albastre sunt puţin mai mici decât Kookaburra-râzătoare, mai cunoscute, şi au un strigăt mai prelung, de râset maniacal, cotcodăcit.

Frate mai mare de ajutor

Kookaburra formează perechi pe viaţă şi sunt ajutate să apere cuibul şi să îşi crească puii de unul sau doi masculi „ajutoare” care sunt fiii mai mari ai perechii, un sistem neobişnuit la păsări.

Femela cloceşte ouăle într-o scorbură dintr-o ramură înaltă, unde sunt vulnerabili la şerpi. De obicei supravieţuiesc doi sau trei pui, care zboară după 36 de zile, dar au nevoie de 10 săptămâni ca să devină complet independenţi.

Cerşind hrană

kookaburra-cu-aripi-albastre-2

Puii concurează pentru hrană şi doi sau trei pui mai mari îl ucid pe cel mai slab şi mai mic cât timp sunt încă în cuib.

Dimensiune: 38-42 cm

Greutate: 310 g

Alimentaţie: Insecte, reptile, broaşte, peşti

Localizare: Sudul Papua-Noua Guinee, nord-vestul până în nord-estul Australiei.