pasarea-paradisului-mare-1

Pasăre a paradisului mare – Paradisaea apoda

Azi mai supravieţuiesc peste 40 de specii de pasărea paradisului, aproape toate în pădurile dense din Noua Guinee, deşi câteva se extind în Indonezia şi nordul Australiei. Pasărea paradisului mare este cea mai mare din această familie – aproximativ de mărimea şi forma unui corb, cu picioare solzoase, puternice şi cioc ascuţit.

Este în mare parte vegetariană, mâncând fructe şi seminţe, dar şi insecte mici.

Unele specii sunt relativ cafenii-deschis şi formează perechi reproducătoare stabile. Altele sunt poligame – masculii mai coloraţi se împerechează cu mai multe femele. Masculii îşi etalează penele frumoase care au evoluat în diferite forme de arcuri, bucle, spirale şi şaluri irizate mari.

Masculii de pasărea paradisului au pene spectaculoase care se întind în faţă din spate, dar care pot fi ridicate şi etalate, dând impresia că tot corpul este decorat cu dungi lungi, late de maroniu, alb şi galben-auriu. Femelele sunt maro-închis şi lipsite de astfel de ornamente care atrag privirea.

Locuri de etalat

Masculii speciilor poligame îşi etalează penele în locuri speciale numite lekuri, unde femelele evaluează dansurile lor remarcabile de curtare şi aleg numai masculii cei mai strălucitori şi mai în formă cu care se împerechează.

Un lek pentru pasărea paradisului constă din crengi mari, orizontale, situate chiar sub bolta arborilor înalţi. Masculii adulţi rup frunzele de pe crengile din zona apropiată a locurilor de etalare şi acelaşi loc poate fi folosit mai mulţi ani. Între opt şi 20 de masculi folosesc acelaşi lek şi unele lekuri pot fi împărţite cu masculii păsărilor paradis raggiana (P. raggiana), care au un aspect similar.

Spectacol frenetic

pasarea-paradisului-mare-2

Masculii de pasărea paradisului mare care îşi etalează penajul, îşi flutură aripile şi îşi ridică penele lungi, iar apoi pozează cu penele întinse şi aripile arcuite, întinse pe jumătate. Masculii care concurează sar unul în jurul celuilalt, pe câte o creangă, fluturând din aripi şi scuturându-şi penele.

Când se apleacă şi stau atârnaţi, sunt greu de deosebit între ei. Întreţin un cor de sunete stridente, ua-ua-ua-uaa, care stârnesc ecouri, în timp ce femelele îi privesc în linişte şi apoi aleg un favorit cu care se împerechează.

La fel ca la toate speciile poligame, masculul nu are nici un rol în cuibărit sau creşterea puilor. Femela construieşte un cuib în formă de bazin din frunze şi cârcei de viţă şi depune unul sau două ouă.

Zvonuri despre „vizitatori din paradis” au ajuns în Europa înainte ca aceste păsări să fi fost descrise de naturalişti.

Etalare în zori

În impul perioadei de curtare, masculul îşi curbează penele galbene de pe coaste deasupra aripilor aplecate şi începe un număr de tremurat şi scuturat menit să câştige favorurile femelei.

Dimensiune: 42-45 cm

Greutate: 170g

Alimentaţie: Fructe, seminţe, insecte

Localizare: Sud-estul Asiei. Noua Guinee