quelea-cu-cioc-rosu

Quelea cu cioc roşu – Quelea quelea

Cunoscută şi drept „lăcustă cu pene”, quelea cu cioc roşu este poate specia de pasăre cu cele mai multe exemplare. Este nomadă, coborând în zone acoperite cu ierburi înalte care fac seminţe sau, dacă acestea nu se găsesc, cu culturi de cereale.

Deşi o pasăre mănâncă doar 18 grame de seminţe pe zi, un stol de două milioane poate mânca 36 de tone. Doar în Africa de Sud sunt ucise anual 180 de milioane în operaţiuni de controlare a dăunătorilor.

Stolurile de milioane de exemplare arată ca norii de fum învolburaţi. Păsările din spate sar constant în faţă, pentru a face cu rândul în poziţia din faţă, pe măsură ce stolul se hrăneşte şi avansează. Când vin ploile sezoniere, păsările reproducătoare ţes un cuib în formă de bilă, din iarbă.

Spărgător de seminţe

Ciocul gros este ideal pentru spartul şi cojitul seminţelor ţinute cu limba. Este roşu pentru a impresiona partenerul.

Dimensiune: 12 cm

Greutate: 15-30g

Răspândire: Comună

Alimentaţie: Seminţe, insecte

Localizare: Africa subsahariană