rata-mandarin-1

Raţă mandarin – Aix galericulata

Ca multe păsări viu colorate, raţa mandarin este surprinzător de bine camuflată în sălbăticie. Ele se feresc sub vegetaţia care atârnă pe lacuri sau se caţără în arbori. Primăvara, cuibăresc în scorburile copacilor bătrâni.

Masculii îşi apără la început cuiburile ocupate, dar nu clocesc şi părăsesc zona înainte să eclozeze pun. Raţele mandarin se hrănesc cu nevertebrate mici, seminţe, ghinde şi alte materii vegetale luate din apa puţin adâncă sau în timp ce pasc iarba mică din apropiere.

Zboară repede printre arbori şi de-a lungul luciului de apă, scoţând măcăneli stridente, scârţâite.

Jocul numerelor

Distrugerea habitatului şi exploatarea au dus la un declin dramatic al arealului natural al raţei mandarin, dar, fiind o pasăre ornamentală, a fost introdusă în zone din Europa. Unele au evadat şi au pus bazele unor populaţii sălbatice în America de Nord.

În cazul raţei mandarin, aceasta s-ar putea să reprezinte salvarea speciei pe termen lung.

Pentru chinezi, raţa mandarin simbolizează fidelitate pe viaţă şi afecţiune.

Mascul magnific

rata-mandarin-2

Puţine păsări arată atât de deosebit. Deşi masculul este unic, femela arată ca raţa americană de pădure.

Dimensiune: 41-49 cm

Greutate: 625 g

Răspândire: Comună

Alimentaţie: Seminţe, nuci, insecte, melci

Localizare: Estul Asiei