stancuta-alpina-1

Stăncuţă alpină – Pyrrhocorax graculus

Schiorii şi alpiniştii din Alpii înalţi sunt familiarizaţi cu acest elegant membru al familiei corbilor, dar stoluri de stăncuţe alpine sunt uneori văzute şi la altitudini mult mai mici, mai ales în Balcani. Aceste stăncuţe vizitează adesea locuri turistice în căutarea resturilor de mâncare.

Ele formează stoluri de sute de indivizi când se hrănesc pe pajişti verzi sau se învolbureazâ fără efort într-un vârtej în aer, deasupra piscurilor şi circurilor glaciare adânci. Cântecul domol, şoptit este specific, la fel cum sunt coada şi aripile rotunjite. Perechile formează legături pe viaţă şi rămân fidele locurilor de cuibărit, în peşteri sau crevase.

Pe acoperişul lumii

stancuta-alpina-2

Stoluri de stăncuţe alpine stau pe stânci înalte şi se hrănesc pe păşuni alpine. În Himalaya ele pot ajunge la altitudini de 8 000 m.

Dimensiune: 36 -39 cm

Greutate: 160-250q

Răspândire: Comună

Alimentaţie: Insecte, fructe

Localizare: Europa, nord-vestul Africii, vestul până în centrul Asiei.