peste-mandarin-1

Peşte-mandarin – Synchiropus splendid

Peştele mandarin mic şi colorat trăieşte în lagune puţin adânci şi în recife din intrânduri. Ziua se ascunde printre corali morţi, iar noaptea caută hrană în grupuri mici. Un înotător slab, adesea „merge” pe fundul mării cu ajutorul înotătoarelor pectorale mari. Gura mică îi limitează dieta la pradă mică, precum crustacee.

Celulele pielii conţin un pigment albastru. Aceasta şi o altă specie înrudită sunt singurele specii despre care se ştie că produc această substanţă colorată. Modelul de culoare este şi un avertisment pentru prădători. Pielea este acoperită de un strat protector de mucus. Plin cu substanţe chimice otrăvitoare, mucusul miroase – şi are gust – neplăcut. Secreţia ţine la distanţă şi paraziţii externi.

Pregătiţi de înmulţire

peste-mandarin-2

Peştii menţin contactul fizic pe măsură ce înoată dinspre recif, eliminând în apă ouă şi spermă

Dimensiune: 6 cm

Alimentaţie: Crustacee, viermi, melci

Localizare: Oceanul Indonezian